Manifest de la Plataforma Gràcia cap a on vas?

La construcció d’un país comença als barris de les seves ciutats, pobles i viles, en el marc de processos participatius oberts i horitzontals, democràtics i transparents.

A Barcelona, una de les principals eines de construcció de ciutat han estat i són els Plans d’usos dels districtes, que serveixen per establir les línies mestres de la convivència als barris, a través de les activitats que s’hi desenvolupen. En el disseny d’un Pla d’usos, el cinquè del districte en els darrers vint anys, la prioritat irrenunciable han de ser els seus residents i l’atenció a les seves necessitats i desitjos d’assolir una vida plena, mitjançant la regulació de les activitats que hi tenen lloc.

Gràcia en el model de ciutat de Barcelona

Barcelona registra 27 milions de visites turístiques l’any. Com a conseqüència d’això, indrets emblemàtics de la ciutat han estat perduts per als seus habitants, sacrificats al turisme: les Rambles, el barri de la Sagrada Família, el parc Güell o Ciutat Vella en són un exemple. No cedirem Gràcia a l’insaciable monstre del negoci turístic.

Gràcia és un districte popular, que pateix un important desequilibri d'activitats. Alguns barris han viscut com l'especulació amb el sòl desfigurava el seu paisatge i expulsava part dels residents. Com a conseqüència, ara es poden haver d’enfrontar a un ús d’aquests espais que faci proliferar activitats allunyades de les necessitats del veïnat, com establiments turístics o botigues de souvenirs.

Altres barris del districte ja fa temps que han esdevingut un atractiu turístic, amb albergs, hostals i un miler d’apartaments turístics declarats. Fa anys que una part de Gràcia s’ha convertit en un centre de l’oci nocturn, amb una gran concentració de bars i terrasses i milers de visitants. És la Gràcia dels preus abusius, dels sorolls i de la brutícia.

Qui en surt beneficiat i qui perjudicat d’aquest model de ciutat i de districte?

El turisme, les festes populars i l’oci diürn i nocturn són un dret, a més d’una font de desenvolupament econòmic i d’enriquiment cultural. Però a Barcelona i, en concret, a Gràcia fa temps que s’ha trencat l’equilibri entre aquest dret i la convivència pacífica amb els veïns i veïnes.

Amb la justificació de la crisi, l’activitat econòmica s’ha prioritzat respecte qualsevol altre criteri, com la qualitat de vida del veïnat, el dret al descans, el patrimoni cultural o la solidaritat ciutadana, que han anat cedint davant l’imperi sense mesura dels diners.

En aquest context, el turisme desfermat perjudica la majoria perquè acaba creant dinàmiques d’expulsió dels més febles. Barcelona, Gràcia no tenen la capacitat d’absorbir turistes i gresca nocturna sense límits. Créixer indefinidament és inviable en una ciutat, en un país i en un planeta finit.

La Gràcia que volem: més sostenible i més solidària

Gràcia és un districte d’esperit obert i acollidor, vital i reivindicatiu que desitja conviure en harmonia i solidaritat amb la resta de districtes de Barcelona, així com atendre les necessitats dels visitants, tot mantenint un equilibri saludable per a la vida i les activitats quotidianes dels seus veïns i veïnes.

Per tot això, volem i hem de fer un Pla d’usos de Gràcia que:

  • respecti i preservi la diversitat social del districte, d’orígen marcadament popular i de caràcter inclusiu,
  • vetlli per unes condicions de vida saludable, amb mesures ambientalment sostenibles i que facilitin i facin respectar el descans,
  • impulsi el teixit associatiu i cooperativista que, històricament, ha estat tret d’identitat i motor de les relacions humanes al districte, tot fomentant les iniciatives, la construcció o la cessió d’equipaments gestionats per la pròpia ciutadania (casals per a gent gran, espais per a joves, esplais, ateneus, cooperatives de consum, horts urbans o centres socials i culturals),
  • freni les polítiques que tanquen els espais públics (places, carrers i equipaments) per a l’ús del veïnat i els lliura als interessos privats (una ordenança municipal permet ocupar fins al 50% de les places públiques per part de les terrasses dels bars),
  • garanteixi l’equilibri de les activitats econòmiques que hi tenen lloc i que han de respondre prioritàriament a les necessitats dels seus habitants,
  • protegeixi el districte d’un model de creixement basat en el monocultiu de l’oci, orientat gairebé en exclusiva al turisme, i en l’especulació amb l’habitatge, en mans de grans lobbies econòmics i financers, que acaben produint processos d’elitització que exclouen i expulsen la gent econòmicament més vulnerable i el petit comerç, com ja ha passat en indrets del Born, Ciutat Vella o la Barceloneta, i que poden arribar a comprometre la qualitat de vida de les generacions futures,
  • impedeixi la creixent desnaturalització del districte per evitar que Gràcia esdevingui un parc temàtic o un residu folklòric inhabitable per als seus veïns i veïnes, al servei de turistes i visitants,
  • faciliti el desenvolupament d’activitats econòmiques socialment i ambiental justes i sostenibles, més pròpies d’un model d’alt valor afegit basat en el coneixement.

I, per sobre de tot, volem ser nosaltres, les veïnes i veïns de Gràcia els qui decideixin lliurement i democràtica el model i el futur dels nostres barris i del nostre districte.

Els nostres objectius:

  1. Acordar amb l’Ajuntament la suspensió en l’atorgament de llicències d’inici d’activitats relacionades amb l’oci, l’hostaleria i la restauració (bars, terrasses, restaurants, hotels, albergs, hostels, apartaments turístics, establiments de degustació i de menjar per emportar i similars) fins la finalització del procés participatiu de les veïnes, veïns i entitats del districte, que conclourà amb l’aprovació del Pla d’usos de què ens volem dotar.
  2. Acordar amb l’Ajuntament una moratòria per a l’aprovació del Pla d’usos, fins la conclusió del procés participatiu.
  3. Iniciar un procés participatiu obert a les veïnes i veïns del barri, així com a les entitats radicades al districte, d’acord amb un calendari de treball consensuat per tots els agents participants, incloent-hi l’Ajuntament.
  4. Elaborar, en col·laboració amb l’Ajuntament, un Pla d’usos que resultarà del procés participatiu que expressarà els anhels dels habitants de Gràcia, quant al model de districte que volem i que ha de ser vinculant per al consistori.